A hónap növénye - április

Lavender_pot

Levendula (Lavandula angustifolia)

Színe a szemünk előtt, illata az orrunkat csiklandozza már akkor is, ha csak kimondjuk a nevét. Használata szinte egyidős az emberiséggel. Ha arcához emelte egy hajtását, ugyanazt az illatot érezte Nefertiti, Sába királynője, Árpádházi Szent Erzsébet, Júlia, Marie Antoinette, vagy az, aki ma elültet egy tövet a kertjében. Kertünk dísze, ételeink ízesítője, esti álmunk nyugtatója a levendula.

Származása és gyógyhatása

A Földközi-tenger partvidékéről származik, de Ázsia nyugati tájain és Kelet-Indiában is vadon terem. Összesen huszonegy fajtáját ismerjük, ebből háromnak van gyógyászati jelentősége. Európában valószínűleg a rómaiak terjesztették el, tőlük származik a neve is: a „lavere” szó azt jelenti, „mosni”. Illóolajban gazdag, ez teszi olyan értékes gyógynövénnyé. Virágát sokrétűen használhatjuk fel: ételek ízesítésére, levendulazsákban, a szekrénybe lógatva pedig molyok ellen hatásos. Illatos gőze nyugtató hatású, a fejfájás, levertség, álmatlanság ellenszere. Főzete fertőtlenít. Rovarűző tulajdonsága a kertben is hasznos: ha rózsatövek mellé ültetjük, elűzi a levéltetveket és más kártevőket.

Gondozása

Örökzöld, bokrosodó növény, fajtától és a termőhelytől függően termete 20-80 cm között lehet. Hosszú életű társunk a kertben, akár 80 évig is élhet. Virága általában levendulakék, de a fehértől a rózsaszínen át a sötétliláig több színváltozatban is előfordul, június-júliusban nyílik. Napos és meleg helyre ültessük. Különösebb talajigénye nincsen, szereti a meszes, agyagos, tápanyagban szegény földet. Szárazságtűrő. Különösebb gondozást nem igényel, de ha szeretnénk, hogy friss, kompakt formáját megtartsa, akkor tavasszal vissza kell vágni, különben törzse elfásodik, felkopaszodik. Ha kertünkben több helye van, és nagyobb bokornak szeretnénk nevelni, 3-4 évente akkor is ifjító metszést igényel. Öreg, metszetlen bokroknál azonban csínján bánjunk a metszőollóval, ügyeljünk, hogy a lemetszett rész alatt legyenek friss hajtások, különben a növény elpusztulhat. Ha virágát szeretnénk felhasználni, amikor kinyílt, szárral együtt vágjuk le, és fejjel lefelé, árnyékos, szellős helyen szárítsuk.

Lavender_various

Híres levendulások

Magyarországon leggyakrabban az angol és a francia levendulát ültetik. Az angol levendula magasabb, illata klasszikusabb és erősebb, míg a francia levendula alacsonyabb, illata parfümösebb. Tihanyban telepítették az első komoly levendulást az 1920-as években, és mivel az itt termett levendula illóolaj-tartalma az eredeti francia ültetvényekről származók minőségét is túlszárnyalta, világhírűvé lett. Másik komoly termesztési helye Pannonhalma, ahol a bencés apátság tövében, a rend gyógynövénykertészetében a 18. század óta termesztik. Az innen származó levendulatermékek − mint a levendulaolaj, az illatpárnák vagy a levendulás kozmetikumok − messze földön híresek.

Levendula vásárlásához katt ide, vagy látogassa meg faiskolánkat, ahol bővebb kínálattal várjuk!